Leuke plaatsen

Mooie plaatsen


In de omgeving zijn tal van mooie plaatsen te vinden.Airole

De nauwe straatjes en oude huizen laten zien dat het dorp al eeuwenoud is. De geschiedenis leert dat de eerste officiële documenten al van voor het jaar 1000 stammen. In de late Middeleeuwen is het dorp zoals we het nu kennen, met de typische bouw van huizen, kerken en het dorpsplein. Airole heeft zijn karakteristieke uiterlijk behouden, maar gaat ook met de tijd mee. Zo combineert Airole een stuk historie met de voorzieningen van vandaag de dag. Het dorp heeft nu ongeveer 500 lokale bewoners. Een even zo groot aantal mensen komt tijdens vakanties naar Airole.


De piazza, of het centrale plein, is het sociale middelpunt van Airole. Bewoners en bezoekers komen er om elkaar te ontmoeten, een cappuccino te drinken, of dagelijkse boodschappen te doen. Zomers zijn de twee terrassen vaak goed bezet met bewoners en mensen die terugkomen van een wandeling en aan het eind van de middag hier een ‘aperitivo’ drinken. In het weekend speelt er ‘s avonds dikwijls een muzikant of een lokale band. Op de piazza is het eigenlijk altijd gezellig. Ook kun je bij de bar gebruikmaken van de WIFI verbinding.


Een lekkere ravioli eet je bij restaurant U Veciu Defisiu en voor lokale hoogstandjes bent u bij "U Carugiu" aan het juiste adres.

Apricale


Apricale is een pittoresk middeleeuws vestingstadje, gebouwd tegen een berghelling, met smalle steegjes.

Het dorp ligt midden in een prachtige natuur met olijfboomgaarden en geurende kruiden.

 

Apricale ligt op 291 meter boven de zeespiegel. Het dorp telt circa 600 inwoners.

 

Boven het dorpsplein (piazza) ligt een kasteel waar regelmatig interessante tentoonstellingen worden gehouden. Het kasteel herbergt ook een Galleria del Teatro. Hier vinden jaarlijks theatervoorstellingen  plaats, deze voorstellingen worden worden duk bezocht, dus reserveren is aan te raden

Het dorp beschikt over vijf eetgelegenheden, variërend van eenvoudig tot chique. Bij de 3 kruidenierswinkels zijn de meeste levensmiddelen verkrijgbaar.

Collabassa


Collabassa kijkt uit over het dal van de Bevera, een ruisend bergriviertje, gelegen tussen heuvels met oude terrassen en ontelbaar veel olijfbomen. Hier kun je lekker luieren of zwemmen. Vele plaatsen in het dorp hebben een fabelachtig vergezicht.

Bussana Vecchia


Het dorpje Bussana werd in 1887getroffen door de sterktste aardbeving die Liguria sinds lang had. Daarna was het dorp niet meer bewoonbaar.


Het oude ingestortte dorpje, Bussana Vecchia (Vecchia = oude), werd in de zestiger jaren ontdekt. Hierdoor is het een dorp met een bijzondere uitstraling geworden.

De kunstenaars zijn echter regelmatig in het nieuws, omdat ze de huizen illegaal betrokken hebben  dus geen eigenaar zijn en tot nu toe geen belasting aan de provincie hebben betaald.


Later is het nieuwe Bussana een paar kilometer richting Middellandse zee gebouwd.


Kortom: een mooie historische plek, en zeker een bezoek waard!

Ventimiglia

Ventimiglia (op ca. 15 min rijden) is een interessante, levendige plaats aan de kust op de grens van Frankrijk en Italië en ligt aan de monding van de rivier de Roya. Ontstaan in de Romeinse tijd. Hier zie, hoor en proef je een mengeling van de Franse en Italiaanse invloeden.


Het oude middeleeuwse centrum van Ventimiglia bestaat uit een doolhof van smalle straatjes en ligt zo’n 70 meter boven zeeniveau.


Bezienswaardigheden

- Grote markt aan zee (Iedere week op vrijdag)

- Dagelijkse versmarkt

- Romeins theater

- Gezellige boulevard

- Kathedraal S. Maria Assunta, dateert uit de 11-13 eeuw

- San Michele kerk (westzijde van de stad)

- Bibliotheca  Aprosiana (oudste bibliotheek van de Ligurië)